Gerard Spong, geboren op 9 juni 1946 in Paramaribo, is een gerenommeerde Nederlandse advocaat met een specialisatie in het strafrecht

Hij is verbonden aan het kantoor Spong Advocaten, dat gevestigd is aan de Keizersgracht in Amsterdam. Spong staat bekend om zijn persoonlijke betrokkenheid bij strafzaken en heeft een bijzondere expertise ontwikkeld in cassatiezaken. Naast zijn werk in het strafrecht, breidt zijn praktijk zich uit tot medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken, waarmee hij een veelzijdig profiel als advocaat heeft opgebouwd. Met meer dan 50 jaar ervaring in zowel nationale als internationale strafzaken, heeft Spong zich gevestigd als een van de toonaangevende figuren in de Nederlandse strafrechtadvocatuur.

Gerard Spong verhuisde in 1962 naar Nederland en vestigde zich in Oegstgeest. In 1967 begon hij zijn academische loopbaan in Amsterdam, waar hij eerst politicologie en later rechten studeerde. Na zijn afstuderen in 1973 keerde Spong terug naar Suriname, waar hij als advocaat werd beëdigd.

In 1976 besloot Spong terug te keren naar Amsterdam, waar hij samen met Mischa Wladimiroff het advocatenkantoor Wladimiroff & Spong Advocaten oprichtte. Tijdens deze periode ontwikkelde hij zijn expertise in het strafrecht.

Spong’s doorbraak als advocaat kwam in 1978 met een spraakmakende zaak. Hij verdedigde drie leden van de Rote Armee Fraktion (RAF). Deze RAF-leden waren in 1977 in Nederland gearresteerd en zaten vast in Maastricht. Spong, toen nog aan het begin van zijn carrière, zag in deze zaak een uitgelezen kans. De verdediging verzette zich tegen het uitleveringsverzoek van West-Duitsland en pleitte voor de erkenning van de verdachten als politieke vluchtelingen. Ondanks hun inspanningen werden de drie RAF-leden in oktober 1978 uiteindelijk toch aan Duitsland uitgeleverd.

Gerard Spong heeft in zijn lange carrière als strafrechtadvocaat een reeks spraakmakende zaken behandeld, waarbij hij vaak de schijnwerpers van de media niet schuwde. Zijn portfolio omvat een breed spectrum aan geruchtmakende rechtszaken, die de aandacht van het publiek trokken en soms tot controversiële uitspraken leidden.

In de jaren ’80 was Spong betrokken bij enkele opzienbarende zaken. In 1982 verdedigde hij een verdachte in een moordzaak waarbij een zevenjarig meisje het slachtoffer was. Twee jaar later pleitte hij voor gratie voor Aage Meinesz, een bekende inbreker die ernstig ziek was.

Een van Spongs meest spraakmakende zaken was de verdediging van een Haagse huisarts in 1985. De arts werd beschuldigd van de moord op vier bejaarden in een verzorgingstehuis, maar beweerde dat het om euthanasie ging. Na een initiële veroordeling tot een jaar gevangenisstraf, werd de arts in hoger beroep vrijgesproken vanwege onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal.

Er zijn verschillende zaken die Spongs bereidheid onderstrepen Spongs om zelfs de meest uitdagende en mediagenieke strafzaken aan te nemen, waardoor hij een prominente figuur in de Nederlandse strafrechtadvocatuur is geworden.

Grootmeester

In 2023 zit Gerard Spong vijftig jaar in het vak. Grootmeester is het meeslepende verhaal van zijn kleurrijke leven, opgetekend door Gerlof Leistra en Patricia Jimmink. De Nederlandse strafpleiter Gerard Spong werd geboren in Paramaribo, als zoon van de enige psychiater van Suriname. Zijn jeugd bracht hij door op het terrein van ’s Lands Psychiatrische Inrichting. Twee jaar voor de Decembermoorden van 1982 ontkwam hij maar nipt aan de dood. Begonnen als jonge advocaat in Paramaribo, ontwikkelde Spong een spraakmakende praktijk in Den Haag, en later Amsterdam. Hij stond in zijn lange carrière onder anderen de rechterhand van drugsbaron Johan V., oorlogsmisdadiger Pieter Menten en RAF-verdachten bij. Ook adviseerde hij de Surinaamse regering in de strafzaak tegen Desi Bouterse. Even openhartig als flamboyant vertelt Spong over de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven en zijn carrière. Leistra en Jimmink, die ook tal van mensen uit zijn omgeving spraken, ontrafelen in Grootmeester op boeiende wijze het geheim van een van de topadvocaten van Nederland.