Johan van Laarhoven onderweg naar Nederland

PERSBERICHT 

Amsterdam, 16 januari 2020

Familie oud-coffeeshophouder ‘intens opgelucht en dankbaar’

Johan van Laarhoven is onderweg naar Nederland. De in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder landt donderdagavond op Schiphol. De familie van Van Laarhoven is ‘intens opgelucht en dankbaar’. Van Laarhoven zat ten onrechte in Bangkok gevangen en keert naar Nederland terug na bemiddeling van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het vliegtuig met daarin Van Laarhoven vertrok om 12.15 uur (6.15 uur Nederlandse tijd) vanuit Bangkok en landt naar verwachting rond 18.30 uur (Nederlandse tijd) op Schiphol. Daar wordt de 59-jarige Van Laarhoven met zijn familie herenigd. De terugkeer naar Nederland is mede tot stand gekomen door Knoops Advocaten.

Van Laarhoven is na ruim vijf jaar gevangenschap onder mensonterende omstandigheden ernstig ziek en verzwakt. Hij moet daarom direct voor behandeling naar het ziekenhuis worden overgebracht. Later vanavond geeft de familie met de advocaten op Schiphol een persconferentie. De familie heeft hiervoor ook minister Grapperhaus en D66-Kamerlid Vera Bergkamp uitgenodigd.

De terugkeer van Van Laarhoven is een mijlpaal in een slepende kwestie. De Tilburger zit sinds 2014 gevangen in Bangkok. Van Laarhoven werd in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 75 jaar voor het witwassen van de opbrengst van de verkoop van cannabis in Nederlandse coffeeshops, iets dat in Nederland onder het gedoogbeleid valt. Hij werd in Thailand aangehouden op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM). De Ombudsman oordeelde dat de politie en het OM daarbij onzorgvuldig hebben gehandeld. Van Laarhoven wordt in de Nederlandse strafzaak bijgestaan door Spong Advocaten.

“We zijn ongelooflijk blij met de terugkeer van Johan”, zegt Frans van Laarhoven, broer van Johan. “Mijn familie en ik kunnen niet wachten om hem straks weer in ons midden te hebben. We hebben jarenlang gevochten om zijn onschuld aan te tonen en ervoor te zorgen dat hij naar Nederland kan komen. Dankzij de aanhoudende inzet van D66-Kamerlid Vera Bergkamp en de bemiddeling van minister Grapperhaus is het nu eindelijk gelukt Johan terug naar Nederland te halen. Ook zijn vrouw Tukta is slachtoffer van het Nederlandse OM. Grapperhaus heeft toegezegd zich ook voor haar in te zetten, dus we hopen dat ook zij snel naar Nederland komt.”

Gratieverzoek

Knoops Advocaten zal in nauwe samenwerking met Spong Advocaten alle juridische middelen aanwenden om Van Laarhoven zo snel mogelijk vrij te krijgen. Knoops heeft daarom onder andere een gratieverzoek ingediend bij minister Dekker. Het verdedigingsteam van Spong Advocaten gaat door om de onschuld Van Laarhoven in Nederland aan te tonen.

Over Johan van Laarhoven

Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij in 2014 naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse openbaar ministerie werd aangehouden. De Thai bevestigen dat Van Laarhoven in Thailand nooit iets fout gedaan. Hij is uitsluitend veroordeeld voor witwassen, door in Thailand geld uit te geven dat hij in Nederland heeft verdiend met de gedoogde verkoop van cannabis. Van Laarhoven werd veroordeeld tot 75 jaar cel, zijn vrouw tot 11 jaar. Beiden hebben inmiddels 5,5 jaar vastgezeten.

 

_______________________________________________

Noot voor de redactie

Donderdagavond geven Frans van Laarhoven, advocaat Geert-Jan Knoops en advocaat Gerard Spong een persconferentie. Het tijdstip wordt later bepaald en gecommuniceerd en is onder andere afhankelijk van de aankomsttijd van het vliegtuig.

Er is voor de persconferentie een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Legitimatiebewijs en aanmelden is noodzakelijk. Aanmelden kan uitsluitend via: schiphol@newzer.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Geert-Jan Knoops (over de terugkomst), op tel.nr. +31 20 470 51 51.

- Sidney Smeets (Spong Advocaten, over de Nederlandse strafzaak), op tel.nr. +31 6 8110 7851.

 

Laatste nieuws