Verdachten veroordeeld voor homofoob geweld

De rechtbank Amsterdam veroordeelde op 8 maart 2018 drie verdachten wegens een ernstige, homofobe, mishandeling op 18 juni 2017. De verdachten werd een straf opgelegd van respectievelijk 40, 28 en 4 maanden. ook moeten zij een forse schadevergoeding betalen aan de twee slachtoffers die werden bijgestaan door advocaat Sidney Smeets.

In een persbericht verwoordde de rechtbank nogmaals dat er geen twijfel bestaat over het homofobe karakter van de daad: "Het staat vast dat de mannen in ieder geval voor de twee hoofdverdachten het doelwit waren vanwege hun geaardheid. Dat blijkt niet alleen uit de scheldpartij die aan het geweld vooraf ging, maar ook uit een video die de twee hoofdverdachten kort na het incident maakten. Hierin maakten ze lachend en opscheppend opmerkingen over het feit dat hun slachtoffers homoseksueel waren. De rechtbank rekent deze verdachten het homofobe karakter van het geweld zwaar aan."

In het vonnis overweegt de rechtbank: "De vrijheid om te durven zijn wie je bent wordt door incidenten zoals deze ingeperkt. Dit blijkt ook uit de verklaring van een van de slachtoffers, die zegt ‘dat hij nu wel twee keer moet nadenken om verkleed over straat te gaan.' Mensen komen mede naar Nederland vanwege de tolerantie ten opzichte van ras, afkomst en seksualiteit. Een van de slachtoffers heeft verklaard dat hij juist vanuit Jamaica naar Nederland is gevlucht om aan geweld tegen homo’s te ontsnappen. Het is van groot belang dat de rechtsstaat als waarborg voor deze open houding fungeert en hard optreedt tegen mensen die hiertegen in gaan. De rechtbank rekent verdachte het homofobe en zinloze karakter van het geweld dan ook ernstig aan."

Smeets is tevreden over de uitspraak: "Het ging de slachtoffers erom dat er erkenning zou komen voor het feit dat ze mishandeld zijn vanwege hun geaardheid. Dat was des te belangrijker omdat een van de verdachten besloot de schuld bij de slachtoffers neer te leggen en zijn advocaat opeens ter zitting betoogde dat de slachtoffers hadden gedreigd hem te verkrachten. Dat nu korte metten wordt gemaakt met deze gay-panic defense, zoals in de Verenigde Staten soms geprobeerd, is zeer terecht."

De slachtoffers werden op 18 juni 2017 na een avond stappen in de Reguliersdwarsstraat door een van de verdachten achtervolgd, homofoob uitgescholden en uiteindelijk door hem en drie andere verdachten ernstig mishandeld. Een van de verdachten is nog voortvluchtig, de overige verdachten hebben tot de zitting toe geweigerd hun verantwoordelijkheid te nemen voor de homofobe aanval. 

Rechtbank Amsterdam 9 maart 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:1329

Rechtbank Amsterdam 9 maart 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:1330

Rechtbank Amsterdam 9 maart 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:1331

 

Laatste nieuws